Vidíme Boží ruku v lidských dějinách, přírodě, zvířatech a svobodě jednotlivce

 

Historické, lingvistické, archeologické a religionistické studie, spolu s teologií Kristova společenství

Víra

V této rubrice nejsou žádné články.

Blog

Ježíš polygamista?

01.07.2015 20:19

 

Nauka o tom, že Ježíš Kristus měl nejen manželku, ale dokonce více manželek, bylo učena a široce zmiňována hlavními mormonskými vůdci v 19.století. Brigham Young, který tuto nauku učil také, podporoval její šíření a hlásání na generálních konferencích. Množství a konkrétní identita Ježíšových manželek byla předmětem diskuzí. Většina mormonských proroků se však shodla na počtu 3 manželek a jména, která se často opakovala, byla především Marie Magdalena a Lazarovy sestry Marie a Marta.

Posledním z mormonských proroků, o němž existují záznamy, že tyto teorie učil, byl Joseph F Smith, který byl prezidentem CJKSPD (a tedy pro členy této církve Prorokem) mezi lety 1901-1918. V 20.století mormonští proroci učili pouze to, že Ježíš byl ženat (jako například Joseph Fielding Smith v roce 1963), ale již nemluví o jeho polygamních vztazích. Jako odůvodnění napsal v dopisu, že mormoni věří v Ježíšova manželství, ale nechtějí o tom již mluvit veřejně před světem, neboť se "perly nemají házet sviním, jinak se svině rozzlobí a ušlapou nás"...

 

V Knize Mormonově najdeme 2 pastorální epištoly. Tento druh dopisu je určen vedoucím Božího stáda. V Bibli jsou takovými epištolami 1.Timoteus, 2, Timoteus a Titus; v Knize Mormonově zase pasáže Moroni 8:2-30 a Moroni 9. V Bibli jde o novozákonního apoštola Pavla, zanechávajícího rady svým 2 učedníkum, zatímco v Knize Mormonově píše nefitský vojevúdce Mormon svému synu Moronimu. V knize Eter (5.kapitola) zase najdeme vzor prorocké epištoly, napsané Moronim Josephu Smithovi.

Zbývajících 6 epištol jsou válečné epištoly. První dva dopisy jsou dialogem mezi lamanitským vudcem Ammoronem a nefitským velitelem Moronim (odlišný od proroka Moroniho) o výměně zajatcu. Najdeme je v pasážích Alma 54:5-14 a 54:16-24. Tťetí (a také nejdelší) válečnou epištolou je dopis velitele Helamana, kde kapitánu Moronimu vypráví o statečnosti 2000 mladých mužu (Alma 56-58). Čtvrtá a pátá válečná epištola je rozhovorem mezi kapitánem Moronim a vrchním soudcem nefitské země Pahoranem (Alma 60-61). Poslední válečnou epištolu nalezneme v 3.kapitole 3.Nefi, kde Giddiani, šéf teroristické sekty, vydírá Lachonea, vrchního vladaře nefitského lidu.

Bůh je LGBT

27.05.2015 20:20

 

 

"Irsko odhlasovalo gay svatby a dostalo ode mě duhu.

Texas gay manželství zakázalo a dostalo povodně.

Zamyslete se, lidi!"

 

Bůh

 

 

 

 

 

 
 
 
 
Kristova společnost vychází ze specifické křesťanské tradice, zvané mormonismus. Ostře se však rozchází v mnohých věcech, které dnes káže nejen mainstreamová mormonská církev (CJKSPD), ale také mnohé jiné CÍRKVE.
 

Kristovo společenství není církev. Je to dobrovolné sdružení lidé a funguje zcela odlišně.

 
 
 
 
Joseph Smith je kontroverzní osoba náboženských dějin Ameriky. Někteří ho považují za násilníka, zlatokopa, okultistu nebo sexem posedlého muže. Jiní jej zase takřka zbožšťují. 
 

Kristova společnost považuje Josepha Smithe za největšího z lidských proroků, který byl poslán v Posledních dnech - před katastrofickým zničením planety země a Kristovým druhým návratem.

 
 
 
 
Byl to člověk, stejně jako každý z nás. Měl své chyby a zkoušky.
 
 
Kdyby tomu tak nebylo, nemohl by být velkým prorokem, protože na tomto světě se učíme skrze vlastní zkušenost a často i skrze své vlastní omyly. 
 
Doufáme, že ať už si o Josephu Smithovi budete myslet cokoliv, zalíbí se vám způsob, jakým znovu-uchopil křesťanství a původní Kristovy myšlenky. 
 
 
 

Věříme, že naše společenství pokračuje v myšlenkách proroka Josepha a ceníme si všeho, co skrze něj bylo Bohem zjeveno.

 

 
 
Celá křesťanská nauka stojí na Kristově oběti a božství, jehož můžeme dosáhnout.
 
 
Ježíš tento princip vysvětlil v Janově evangeliu ve verších 10:33 až 36, kde se píše:
 
 
Židé mu odpověděli: Nechceme tě kamenovat pro dobrý skutek, ale pro rouhání: jsi člověk a tvrdíš, že jsi Bůh. Ježíš jim řekl: Ve vašem zákoně je přece psáno: "Řekl jsem: jste bohové". Jestliže Bůh ty, jichž se týká toto slovo, nazval bohy - a Písmo musí platit - jak můžete obviňovat mne, kterého Otec posvětil a poslal do světa, že se rouhám, protože jsem řekl: Jsem Boží Syn?
 
 
 
 
Ježíš farizejům citoval Žalm 82, kde se píše:
 

Ač jsem řekl: "Všichni jste bohové, děti Nejvyššího Boha", musíte zemřít jako obyčejní lidé...

 
 
CELÁ BIBLICKÁ NAUKA STOJÍ NA PRINCIPU TOHO, ŽE JSME BOŽÍ DĚTI S NEKONEČNÝM POTENCIÁLEM.
 
 
 
 
 
 

KDO JE BŮH?

21.05.2015 22:41

 

Věříme, že Bůh je oslavený člověk. To znamená, že byl kdysi pouhým člověkem jako my, ale díky procesu vývoje a principu nesobecké Lásky se stal božskou bytostí.

 

 

Věříme, že každý člověk je dítětem Boha, kterého Ježíš nazýval Otec v nebesích (nebo Nebeský Otec). Proto se také každý z nás může stát bohem.

 

Z těchto i mnoha dalších důvodů věříme, že ačkoliv je pouze 1 Bůh, který je naším Otcem, existuje ve vesmíru nespočet bohů, kteří spolupracují, aby mohli uskutečniti  nesmrtelnost a věčný život lidí – svých dětí. 

 

 

 

 

Kristovo společenství věří určitému specifickému pohledu na Boha, ale každý člen Kristova společenství má naprostou volnost ve výběru vlastního přesvědčení.

 

Mormonský koncept Boha je jednou z perel  Kristovy tradice. I přesto však podporujeme rozdílné názory a pohledy na slovo „Bůh“ a to, co může znamenat.

 

Ceníme si každého člena jako zdroje inspirace. Každý člen je součástí „prorockého lidu“.

 

 

20.05.2015 04:47

Kristovo společenství přijímá osoby všech orientací a nevytváří žádné jiné požadavky na sexuální vztahy, než samotné Kristovo pravidlo - milovat bližního svého jako sebe sama.

 

Kristova komunita aktivně prosazuje přijímání LGBTosob v náboženstvích a sama provádí duchovní obřady, kterými se mohou LGBT manželé nechat spečetit na věčnost. Tento princip věčných rodin pochází z mormonské tradice

ENVIROMENTALISTICKÁ VIZE

20.05.2015 04:00

 

Kristovo společenství se hlásá návrat k přírodě a její spojení s moderní technikou. Současnou situaci (především v oblasti velkochovů a zacházení s přírodními zdroji) považuje za neudržitelnou.

Spojení křesťanského duchovna a starých přírodních národů je cílem Kristova společenství. Ženský božský princip vidí Kristova komunita především v Nebeské matce (duchovní matce našich duchů a manželce Boha Otce) a Matce Zemi (teorie Gaia).

 

<< 1 | 2 | 3 | 4