Vidíme Boží ruku v lidských dějinách, přírodě, zvířatech a svobodě jednotlivce

Víra

V této rubrice nejsou žádné články.

Mormonismus během života Josepha Smithe

30.07.2015 20:56

 

Mormonismus nebyl nikdy zcela jednotný - ani během života Proroka. Byl to právě on, kdo učinil z mormonismu stále se vyvíjejícíc se náboženství. Bohužel, díle jeho nástupců bylo většinou jen ustrnutí a konzervace (ebo dokonce postupné odebírání) Josephovy vize.

 

Proč se nazýváme mormoni - kvůli Josephovi a Knize Mormonově

 


Hlavní státy, kde probíhalo Znovuzřízení, spolu s barvami, které určují vývoj nauk. Mormonismus z New YOrku (a Pensylvánie) byl odlišný než ten z Ohia, a ten zase odlišný než ten z MIssouri. Finálně, všechny byly velice odlišné od mormonismu v Illinois, kde došlo k největšímu posunu.

 

Jak se vyvíjela církevní struktura. V roce 1830 (NEW YORK) odrážela struktura základní prvky v Knize Mormonově a zjeveních, která Joseph dostal. O 3 roky později již došlo ke Kirtlandskému schématu (OHIO), které přidalo nejen úřad jáhna, ale také úřad biskupa a vysokých kněží. Všechny tyto úřady byly vzaté a zapojené pomocí Písem a zjevení.

 

Struktura mormonské církve se během 2 let od Kirtlandu (OHIO) k Sionu (MISSOURI) opět změnila. Došlo k připojení Patriarchy (evangelisty), Sedmdesátníků, Vysokých rad a cestující rady 12 apoštolů. I přesto však toto nebyla finální podoba církevní struktury.

 


Vývoj mormonismu se odrážel i v podobě a účelech Chrámů. Povšimněte si především toho, že oba typy Chrámů sloužily k veřejnému setkávání. Teprve Brighamova církev (LDS) udělala z Chrámů nepřístupná sektářská místa pro tajné obřady.

 


Součástí mormonismu byly vždy protikladné tenze, jež byly vyvažovány Prorokem i členy k docílení skutečného křesťanství... Dnes se LDS, RLDS i FLDS řídí vychýlenými schématy, které daly v každé z opozičních tenzí převahu jedné z nich.

 

Kvůli rychlému vývoji v Navoo došlo v pozdější fázi Prorokova života bohužel k velikému omylu - rozdělení členů na vnější obal a vnitřní jádro. Napostá většina mormonů tak neměla ponětí o tom, co všechno Joseph Smith učí, zavádí a o čem mormonismus doopravdy je.

 

V Navoo (ILLIONOIS) v posledních 4 letech Prorokova života došlo k radikální změně v mormonské teologii. Tato změna byla vyvrcholením Znovuzřízení, ale zůstala z velké části utajena před běžnými členy. Některé prvky dodnes neexistují v žádné z mormonských církví. Brigham Young zachoval alespoň vše, co do roku 1843 osobně zažil a slyšel.

 

2.díl - Nástupnická krize v raném mormonismu